Nina Castén Yhteisöllisyyden puolesta välinpitämättömyyttä vastaan

Minna Canthin talo pelastui – voitto kulttuurille!

  • Minna Canthin talo pelastui – voitto kulttuurille!
  • Minna Canthin talo pelastui – voitto kulttuurille!

Luovan kulttuurin yhdistyksen Drom ry:n toiminnanjohtajana olen erityisen ilahtunut Minna Canthin talon pelastumisesta. Drom ry:n perustaja ja puheenjohtaja on kulttuurineuvos Veijo Baltzar, joka allekirjoitti tällä viikolla rakennusyhtiö NCC:n kanssa Minna Canthin taloa eli Kanttilaa koskevan esikauppakirjan. Baltzar aikoo remontoida Kuopion keskustassa sijaitsevan huonokuntoisen talon ja muuttaa sen elinvoimaiseksi kulttuurikeskukseksi.

Baltzarin näkemyksellinen ja ripeä toiminta Minna Canthin talon suhteen on mahdollistanut tämän kulttuuriteon.  Voimme kiittää myös rakennusliike NCC:tä hienosta vastaantulosta kaupassa, ja kulttuuritahdosta. Drom ry:llä tulee olemaan merkittävä rooli Kulttuuri- ja kongressikeskus Baltzar-Kanttilan rakentamisessa toimivaksi, koko maata palvelevaksi kulttuurikeskukseksi.

Talossa tullaan järjestämään eri tapahtumia sekä luovien alojen kulttuuri- ja koulutustoimintaa. Kuopion kaupungin kanssa on käynnissä neuvottelut tilojen vuokraamisesta kaupungin tarpeisiin, kuten matkailupalveluiden käyttöön. Keskukseen kaavaillaan tiloja myös ylioppilasteatterille ja monikulttuuriselle teatterille. Suunnitelmissa on myös kulttuuriravintola, taidegalleria sekä vuokrattavia juhla- ja harjoitustiloja.  Kanttilan korjaustyöt on tarkoitus aloittaa loppukesällä.

Elävän ja kehittyvän kulttuurin ja taiteen arvoa ei riittävästi ymmärretä yhteiskunnassa. Kuitenkin koko olemassaolomme perustuu kulttuuriin. Mitä sitten on kulttuuri - amerikkalaista viihdettäkö, josta kaikki ”idolit” poimitaan? Vai onko se omaperäistä suomalaista, omista juurista, luonnosta ja henkisistä lähtökohdista kumpuavaa kulttuuria?

Kulttuuri elää vain yhteydessä muihin kulttuureihin. Kehittyäkseen sen on päästävä vuorovaikutukseen niin muiden kulttuurien kuin vallitsevan hetken yhteiskunnan kanssa, muuten se museoituu. Muista kulttuureista tulevat vaikutteet sulautuvat omaan suomalaiseen näkemykseemme, siitä syntyy uutta kulttuuria. Myös tunnettu suomalainen design saa jatkuvasti vaikutteita nykytaiteesta, ilman nykytaidetta ei olisi huippudesigniakaan.

Minna Canth on ainoa suomalainen nainen, jonka kunniaksi liputetaan. Hän oli vahva kulttuuri- ja yhteiskunnallinen vaikuttaja ja voimakastahtoinen nainen. Missä ovat tämän päivän Minna Canthit? Heitä todella tarvittaisiin.

 

Nina Castén, Drom ry:n toiminnanjohtaja

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Ennen kuin ryhdymme enemmälti ilakoimaan, kannattanee katsoa, miten tämä kulttuurineuvos Veijo Baltzarin projekti päättyy.

Toivomme luonnollisesti, että hyvin!

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Castén kirjoittaa:

"Minna Canth on ainoa suomalainen nainen, jonka kunniaksi liputetaan."

Liputetaanhan meillä toki myös kaikkien Suomen äitien kunniaksi.

Unohtamatta myöskään Suomen sodissa surmansa saaneita naisia sekä sodan aikana Lotta Svärd -järjestössä palvelleita naisia, joiden kunniaksi liputetaan kaatuneiden muistopäivänä ja kansallisena veteraanipäivänä.

Käyttäjän TarjaKaltiomaa kuva
Tarja Kaltiomaa

Blogisti on oikeassa siinä, että kulttuurin saralla on paljonkin hyödyntämisen varaa mm. siitä, että kouluissamme on paljon kulttuuripainotteista opetusta. Ihmisen ikä ei määrää sitä, miten kulttuurin tuottamiseen ja sen kuluttamiseen voi suhtautua. Kuitenkin on totta sekin, että minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Kulttuurikasvatus pitää yhteisön elävänä.

Lämpimästi kannatan Kanttilan talon kunnostamista ja sitä, että se omalta osaltaan on osana paikkakunnan kulttuuritoimintaa. Suomalaisille on tärkeää, että paikkakunta kiinnostaa myös matkailijoita, joten vanhasta vara parempi: vanhat talot ja miljööt voivat olla yhtä kiinnostavia kuin uudetkin myös matkailun kannalta.

Saisimmepa Espooseenkin yhtä vireää puolustusta vanhalle kaupungintalolle. Toivoisin sille jatkoa taiteilijoiden talona: nimeksi sille ulkoasun puolesta sopisi Punkkeri.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Soveltuisiko asunnottomien vallattavaksi?

Toimituksen poiminnat